“Uz malo sreće, nadam se trećem pretkolu.”- U razgovoru sa Draganom Jovićem.

Šef stručnog štaba FK Sarajevo, Dragan Jović, otkrio nam je svoja razmišljanja o klubu, Europi, pojačanjima…

Da li ste se navikli na život u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, te kakvi su Vaši utisci o FK Sarajevo nakon jedne polusezone provedene na mjestu šefa stručnog štaba Bordo tima?

– Vrlo brzo sam se adaptirao na život u Sarajevu. Istina, ljudi iz kluba su mnogo doprinijeli tome da moj period prilagodbe kratko traje. Što se Sarajeva tiče, mogu slobodno reći da je to najveći klub u kojem sam radio. Mislim da FK Sarajevo ima ogroman potencijal koji treba maksimalno iskoristiti.

U ovoj premijerligaškoj sezoni, Sarajevo je zauzelo četvrto mjesto na tabeli, koje je dovoljno za kvalifikacije u Europsku ligu. Kada počinju pripreme za Europu, odnosno Premijer ligu 2012/13? Kakav je plan priprema?

– 10. juna je prozivka i prvi zvaničan trening. Do 17. juna bismo trebali boraviti u Sarajevu, kada krećemo za Sloveniju, gdje ćemo biti do 27. Za vrijeme našeg boravka u Sloveniji, planirano je odigravanje 3 utakmice. Za 30. juni zakazan je prijateljski susret sa HNK Split na Koševu, a 5. jula igra se prvo pretkolo kvalifikacija.

Koje protivnike priželjkujete u prvom, odnosno drugom pretkolu?

– Za prvo pretkolo, ukoliko bude mediteranska grupa, volio bih da odmjerimo snage sa predstavnikom San Marina ili Slovenije. O susretima drugog pretkola je još uvijek rano da pričamo. O tome ću razmišljati po završetku prvog.

Igrački kadar pretrpio je znatne promjene u zimskom prelaznom roku. Da li su novi igrači FK Sarajevo (Tatomirović, Husić, Diatta, Matko, Krpić, Husejinović) uspjeli da opravdaju Vaša očekivanja?

– Uglavnom sam zadovoljan partijama koje su pružile novajlije. Ipak, Husejinović se pokazao kao naše najveće pojačanje. Svi igrači su bili strijelci za FK Sarajevo, osim Diatte koji nije imao zapaženu minutažu u proljetnom dijelu prvenstva.

Često ste spominjali da je veliki problem trenutnog igračkog kadra to što nije izbalansiran. Na kojim pozicijama možemo očekivati neke promjene u narednom periodu?

– Vrlo je vjerovatno da će do promjena doći na desnom beku, lijevom ofanzivnom veznom, te u veznom redu na poziciji defanzivnog i ofanzivnog igrača. S obzirom na to da je Pantić napustio klub, moramo pojačati konkurenciju na golu. Tatomirović će pojačati konkurenciju na štoperskim pozicijama jer smatramo da može kvalitetno odgovoriti na štoperu.

Po Vašem mišljenju, da li su neki juniori blizu prelaska u I tim? Ako da, možete li nam reći o kojim igračima je riječ?

– Nekoliko juniora je zasigurno skrenulo pažnju na sebe. Dobar rad u omladinskom pogonu i reorganizacija je urodila plodom. Prije svega, izdvojio bih Raćića, koji je lijevi i desni bek, i Bešića koji igra na poziciji krilnog napadača.

Uz promjenu u igračkom kadru, koji su po Vama dometi FK Sarajevo u kvalifikacijama za Europsku ligu?

– Uz malo sreće u žrijebu, nadam se trećem pretkolu kvalifikacija. Naša je obaveza da navijačima FK Sarajevo napokon donesemo titulu. Dobrim utakmicama u Europi želimo napraviti dobru uvertiru, te konkurentima iz Premijer lige pokazati stvarni kvalitet FK Sarajevo.

izvor: www.fcsarajevo.ba

Komentariši